Meny
21 August 2019

- Vi må begynne å våkne opp i Europa

Gunstein Skomedal

Asia står for mesteparten av materialproduksjonen til batterier, mens ny batteriteknologi viser at vi har gode muligheter for å produsere med mindre fotavtrykk for miljøet her i Norge. 

- Batterier er en av de sentrale produktene vi trenger for å nå klimamålene. Til dette trenger vi enorme mengder materialer. Da kan vi øke produksjonen av grafitt og andre materialer, sier Gunstein Skomedal fra Universitetet i Agder under presentasjonen av batteriprosjektet til Elkem og Future Materials under Prosin-konferansens faglige del på Universitetet i Agder. 

Også Betty Aasheim fra Fiven viste hvordan deres teknologi for å produsere Silisiumkarbid kan produsere batterier som både er mer miljøvennlig produsert og som lades opp raskere. En stor fordel for Tesla-eiere.

Få ned ladetiden

- Vi må få ned ladetiden. Det er ikke alle som liker å bli sittende en time på Dovre og lese bok, poengterte hun, med sin egen erfaring fra Norgestur med Tesla i sommer.

Skomedal kunne fortelle om grafittens gode egenskap med høy energitetthet, som gjør at det gir batteriet høy ladehastighet og lang levetid. Bra for både forbruker og miljø.

I samarbeid med katapultsenteret

- Elkem skal i samarbeid med katapultsenteret Future Materials jobbe for å forbedre produksjonsprosessen av syntetisk grafitt for å forbedre kostnaden, kvaliteten og miljøfotavtrykket, sier Skomedal. 

- Norsk prosessindustri har en fantastisk mulighet til å skape verdier ved å levere bærekraftige materialer til fremtidig batteriproduksjon i Norden og Europa. Her kan bedriftene samarbeide med forskningsmiljøene, katapultsentrene og hverandre, for å forstå og utnytte muligheten på best mulig vis, som for eksempel i forskningsrådsprosjektene LIBRES og BATMAN, sier Stephen Sayfritz i Eyde-klyngen.